Arriving on a Saturday will increase the number of available properties

Aktivnosti i atrakcije u Podunavlju

U zapadnom dijelu Mađarske se nalazi čitav niz atrakcija i znamenitosti. I zaista je jako teško odlučiti se kamo ići i što posjetiti kada je sve jako interesantno. Ponuda je raznovrsna i zato svatko pronađe nešto za sebe.

Mi smo za Vas izdvojili najveće i najpoznatije atrakcije i zanimljivosti. Zato, dođite i uvjerite se u sve mađarske ljepote koje već toliko dugo privlače brojne posjetitelje. A nakon što se uvjerite kako je ova zemlja prekrasna, niti ne sumnjamo da će te joj se opet vratiti.

 

Barokni dvorac Fertőd

Na sjeverozapadu se nalazi najveći barokni dvorac u cijeloj Mađarskoj – i najljepši istovremeno – dvorac Fertőd. Posebno impresivan je njegov vrt, održavan u baroknom i rokoko stilu, pa je stoga dobio nadimak „mađarski Versaille". Prije gotovo 300 godina napravljen je za obitelj Esterházy, a danas se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Poznati skladatelj Joseph Haydn je djelovao u dvorcu preko deset godina kao dvorski skladatelj.

 

Nežidersko jezero (Neusiedler See)

Nežiderko jezero je odmorišno područje u blizini grada Sopron na sjeverozapadu Mađarske. Nalazi se u središtu nacionalnog parka Fertő–Hanság. Samo jedan mali dio jezera nalazi se na području Mađarske dok veći dio pripada susjednoj Austriji. UNESCO je krajolik oko jezera proglasio dijelom kulturne svjetske baštine i stavio ga na popis istih. Voda jezera je ekstremno slana, a samo jezero nudi dom za više od 30 vrsta riba i 300 vrsta ptica. Jezero je jako poznato među kupačima, a pogodno je i za jedrenje te u zimu za klizanje na zaleđenom jezeru. Oko njega vodi jedna biciklistička staza.

 

Dvorac na vodi u Tatabanyji

On je jedini preostali dvortac na vodi u Mađarskoj, a stoji direktno na ušću Öreg-tóa. Potječe iz 14. st. i služio je kao kraljevska ljetna palača, a nešto malo kasnije kao lovački dvorac. Prvobitni renesansni stil se tijekom stoljeća izmiješao sa baroknim i romaničkim stilom. Dvorac je danas mjesto izložbe na kojoj se mogu vidjeti različiti povijesni dijelovi dvorca uključujući i dijelove poznate Fayence proizvodnje u Tatabanyji.

 

Benediktinski samostan Pannohalma

Visoko na vrhu planine sv. Martina u sjeverozapadu Mađarske kraljuje već 1.000 godina najstarije zdanje zemlje. Radi se o prvom mađarskom benediktinskom samostanu, koji je početkom 11. st. bio opatija. Od tada je centar benediktinskog reda u Mađarskoj. U međuvremenu se nalazi i na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

Naročito je interesantna samostanska knjižnica, koja ima preko 360.000 knjiga.

U bazilici je danas redovno održavaju koncerti orgulja.

 

Tác-Gorsium

To je najveći muzej na otvorenom u Mađarskoj, a nalazi se između Balatona i Valencer jezera. U arheološkom parku su otkriveni ostaci rimskog naselja. Ono se nalazi oko 1,5 km od sela Tác. Zamišljen kao vojni logor, mjesto je kasnije bilo vjerski centar Podunavlja. Danas se mogu vidjeti gradske zidine i vrata, crkava i palača, kupališta i forum, kao i svetište naselja.

 

Grobnice u Pečuhu (Pécs)

U gradu Pečuhu, u jugozapadnom dijelu zemlje poznatom po mediteranskom ugođaju i blagoj klimi, krajem 18.st. ispod katedrale su otkrivene starokršćanske grobnice. Grobnice su ukrašene freskama i u međuvremenu su proglašene UNESCO-ovom kulturnom svjetskom baštinom. Više tih grobnica se može posjetiti.

 

Dvorac Pécsvárad

Podno planine Mecsek leži dvorac Pécsvárad. U srednjem vijeku bio je jedan od najvažnijih građevina Mađarske. Danas je spomenik na uspomenu osnivanja države Mađarske, jer je ovdje, kralj Stjepan bio prvi mađarski kralj i dobio krunu od pape iz Rima, preko ondašnjeg benediktinskog opata.

 

Vinska cesta bijelog vina u Mohačkom kotaru u Boji (Mohács–Bóly)

Kroz najtoplije dijelove Mađarske, jugozapadom zemlje, vodi vinska cesta Mohačkim kotarom u Boji.

Ovdje se sadi vinova loza za bijelo vino, poznato po svom ukusu i bogatoj aromi. Vinsku kulturu, na to područje, su donijeli rimljani koja je sačuvana do danas. I oko područja Szekszárd i Tolna prostiru se vinske ceste koje, Vi kao ljubitelj vina, ne smijete propustiti.