Arriving on a Saturday will increase the number of available properties

Vile, kuće za odmor i apartmani mađarskog Podunavlja

Zapadna Mađarska je raznolika, šarolika i bogata mogućnostima. Ovaj prostor Mađarske, koji na sjeveru i istoku graniči sa Dunavom, na jugu sa Slovenijom i Hrvatskom, a na zapadu sa Austrijom, se prije 2000 godina nazivao Panonijom. Ime su mu dali rimski legionari, koji su svojevremeno svoje logore rasprostrli uzduž dunavske obale. Danas je ovo područje poznato kao Podunavlje.

Mnogi gradovi su osnovani još u rimsko vrijeme, a do dan danas su očuvali antičku baštinu. Već onda su mnoga mjesta bila povezana veoma dobrom cestovnom mrežom.

 

Kulturno nasljeđe, je jednako raznoliko kao i krajolik. Planinska područja se izmjenuju sa brdovitim dolinama, jezera pozivaju na kupanje, a cvjetni parkovi na šetnje. Vinogradi daju ukusne kapljice, a različite građevine i prirodne znamenitosti, na popisu su UNESCO-ve svjetske kulturne baštine, poput Nežiderskog (Niuzaljskog) jezera na krajnjem sjeverozapadu, kojeg karakterizira veoma slana voda i oko 300 različitih vrsta ptica.

 

Veoma je poznat porculan iz Herenda, koji uživa veliku popularnost u cijelom Svijetu. Već se britanskoj kraljici Viktoriji svidio porculanski servis sa dekorativnim leptirima, otkada taj dekor nosi njeno ime.

 

Na sjeveru leži grad Tata, koji ima više od sto izvora i dva jezera. Jedno od jezera je Öreg-tó, čija okolica je zaštićeni dio prirode i mjesto zaustavljanja mnogih ptica selica. Cseke-tó leži na rubu grada i tu se može vidjeti prvi engleski vrt Mađarske.

 

Uz Balaton i Nežidersko jezero laži i jezero Valence, na čijoj se sjevernoj obali uzdižu Valenačke planine, omiljeno područje za planinarenje.

 

Ovdje se jednostavno morate prepustiti mnoštvu mogućnosti koje ova regija nudi, te uživati u gostoprimstvu ovdašnjih ljudi, a što će biti najjednostavnije u jednoj od vila, kuća za odmor i apartmana naše ponude.